Japoński tasak NAKIRI 4000FC 17 cm, Miyabi
Kod: MB33952171Produkty powiązane
Opis szczegółowy produktu
"Kuchnia, w której nie można znaleźć dobrego noża, nie jest kuchnią"
Masaharu Morimoto, ekspert kuchni japońskiej i szef kuchni
Niezwykle ostry japoński nóż NAKIRI jest szczególnie przydatny do krojenia w plastry i kostkę warzyw i owoców. Charakterystyczna wysokość ostrza i jego delikatność pozwalają na łatwe przenikanie nawet przez mięso i ryby, które nie zawierają ości. Po pokrojeniu, możesz również użyć tego japońskiego szerokiego noża do zbierania i przenoszenia pokrojonych składników. Jeśli pracowałeś już z europejskimi nożami, będziesz zaskoczony niezwykłą delikatnością ostrza. Ośmiokątna, doskonale wyważona rękojeść z drewna egzotycznego doskonale leży w dłoni i sprawia, że praca z nożem jest maksymalnie bezpieczna i wygodna.
Zalecenie: ze względu na delikatne ostrze, nóż ten nie nadaje się do obróbki mięsa z kośćmi. Nie jest to klasyczny tasak do mięsa.
Specyfikacja: długość ostrza 17 cm
Przyjemność z gotowania zaczyna się już na etapie przygotowań, gdzie nóż odgrywa niezrównaną rolę. Selfpońskie noże z serii MIYABI 4000FC z wdziękiem przeprowadzą Cię przez wszystkie rytuały przygotowywania posiłków. Noże z tradycyjnymi rękojeściami zostały stworzone z naciskiem na elegancję oraz maksymalną praktyczność i bezpieczeństwo.
Ostrze wykonane jest z podwójnie hartowanej stali chromowej FC61. Aby osiągnąć jeszcze lepsze właściwości, zastosowano unikalny proces hartowania CRYODUR®, podczas którego stal jest mrożona w temperaturze -196°C. Uzyskany w ten sposób Materiał charakteryzuje się wyjątkową twardością . Tradycyjny proces ręcznego ostrzenia Honbazuke jest sprawdzony przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. Jest to wieloetapowy proces szlifowania, w którym nóż jest najpierw ostrzony za pomocą pionowego i poziomego obrotowego kamienia szlifierskiego, a na koniec ostrze jest polerowane skórzanym pasem do honowania. Symetryczny szlif i krawędź katany zapewniają łatwe przebijanie się przez surowce. Wycięta osłona zapobiega ześlizgnięciu palców na ostrze.
Ośmiokątny uchwyt zapewnia doskonałą kontrolę nad cięciem i skuteczne wsparcie podczas krojenia. Drewno hebanowe jest naturalnie trwałe i stabilne wymiarowo ze względu na swoje wysokie usłojenie. Ozdobny trzpień klamki jest przyzwoitym i dekoracyjnym sposobem. Idealne wyważenie noża zapewnia komfort i zapobiega zmęczeniu dłoni. Noże MIYABI 4000FC w pełni zaspokoją Twoje pragnienie posiadania precyzyjnego narzędzia japońskiego pochodzenia.
- Wykonane z podwójnie hartowanej stali chromowanej FC61
- Twardość 61 Rockwell
- CRYODUR® - unikalna metoda liofilizacji/utwardzania
- Ostrze 2-warstwowe
- Wycięta osłona zwiększa bezpieczeństwo użytkowania
- Autentyczny, wąski kształt japoński
- Ostrze Katana edge
- Symetryczny szlif
- Honbazuke unikalny trójfazowy szlif ręczny
- Wysoka trwałość ostrza, odporność na korozję i optymalna elastyczność
- Wygodny uchwyt wykonany z drewna pakka
- Kształt ośmiokątny, drewno impregnowane
- Idealne wyważenie dla wygodnej manipulacji z nożem
- Szpilka ozdobna
- Grawerowane logo
- Nie nadaje się do mycia w zmywarce
- Dożywotnia gwarancja na wady fabryczne ostrza
Piękno i precyzja to główne cechy japońskiej kultury, a ta sama filozofia została zachowana przez markę MIYABI z Seki, centrum japońskiego przemysłu nożowniczego, od XIV wieku. Japoński producent tradycyjnych noży połączył swoje precyzyjne wykonanie ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWILLING J. I. HENKELS. Dzięki temu grupa biznesowa ZWIL LING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych noży japońskich, w samym sercu japońskiego przemysłu nożowniczego.
Produkcja japońskich mieczy jest tradycją w Kraju Wschodzącego Słońca od wielu stuleci. Miecze samurajskie były i są podziwiane za ich wyjątkową elegancję, ostrość, piękno i techniczną perfekcję. Precyzyjnie wykonane narzędzia MIYABI z autentycznymi japońskimi ostrzami są godnym naśladowcą tej tradycji. Zachwycająca, niemal "chirurgiczna" ostrość noży zachowuje strukturę użytych składników. Bądź tak wymagający jak japońscy szefowie kuchni, a Twoim celem zawsze będzie idealnie wyglądające danie.
Zalecenia i konserwacja:
- Nie należy używać noży do krojenia bardzo twardych produktów, takich jak np. produkty mrożone.
- Nie należy narażać noża na długotrwały kontakt z wodą lub solą
- Unikaj zginania noża
- Aby zachować ostrość, zaleca się umyć nóż ręcznie delikatnym środkiem czyszczączym i natychmiast wysuszyć
- Chroń nóż przed zderzeniem
- Jeśli nie używasz noża przez dłuższy czas, zaleca się owinąć go w suchą tkaninę lub gazetę. Olej do tuszu używany przy drukowaniu gazet chroni ostrze przed ewentualną korozją
- W ramach pielęgnacji możesz ostrze przecierać ścierką nasączoną olejem, co zwiększy odporność na korozję
- Przechowuj nóż w bezpiecznym miejscu
Parametry dodatkowe
Kategoria: | Noże japońskie |
---|---|
Gwarancja: | 2 lata |
Waga: | 0.29 kg |
Kolor: | Czarny |
Materiał: | Stal nierdzewna |
Rozmiar: | 17 cm |
Długość ostrza: | 17 cm |
Liczba części: | 1 ks |
Rodzaj produktu: | Nóż japoński i Santoku |
Seria: | MIYABI 4000FC |
Margin: | E |
K překladu: | CZ AUTO |
Producent: | MIYABI |
Margin-category: | B |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.